Johan eletään aikoja Julkaistu 1.1.0001

On paljon asioita, joita on mahdollista tehdä, ja on paljon, joita ei voi tehdä. Pyydä apua, ota apua vastaan ja anna apua, kun sitä tarvitaan.

En vielä edes ymmärrä koko kokonaisuutta, mitä tässä tapahtuu ja tulee tapahtumaan. Olen sen verta nuori, että synnyin lama-aikaan -93.

Isäni perusti -92 oman yrityksensä Tmi Markku Hartio, ja sama yritys hänellä pyörii edelleen. Hänen yrityksensä mahdollistaa työllänsä vanhemman väestön turvallisen asumisen kotona pidempään korjaamalla heidän märkätilojaan sekä huoneistojaan. Toki asiakkaina ovat muunkin ikäiset ihmiset. Tmi Markku Hartiolla on ollut muutamia mainoksia, mutta mistä iskä saa asiakkaansa? Puskaradion kautta.

Se on se, mikä kaikilla meillä yrittäjillä pitää olla kunnossa. Ja miten semmoisen saat kuntoon? Tee työsi heti alusta asti hyvin, laadukkaasti ja asiakasta kunnioittaen.

No itselläni on Personal Training -yritykselleni nettisivut, Facebook-sivut ja satunnaisesti kerron Instagramissa työstäni. Mutta en mainosta juurikaan itseäni, olen siinä omalla epämukavuusalueellani. Ja saatat ajatella nyt lukiessasi että, no mikset mainosta? Tiedän, pitäisi tehdä enemmän markkinointia ja saada ihmisille tietoon, että minunkin Personal Training -palveluita voi käyttää. Olen pitänyt kiinni iskän opista, tee työsi hyvin. Minullakin on toiminut puskaradio markkinointikanavana siitä lähtien, kun aloitin työni Personal Trainerina Elixiassa jo vuonna 2013.

Jos jotain olen iskältäni oppinut yrittämisestä, niin sen, että tee työsi aina hyvin ja huolella, niin saat uuden asiakkaan ja aiempi asiakas säilyy. Kerran, kun hoidat työsi huonosti, sen myös näet kalenterissasi. Toinen asia, minkä iskä on opettanut, älä koskaan lakkaa yrittämästä. Uusi kokeilu ei maksa mitään, mutta luovuttaminen maksaa, eikä euroja tililtä, vaan yöunet ja tulevan.

Jokainen tietää, että nyt, jos koskaan pitää koittaa, ja antaa palaa. Kokeilla jotain, mitä ei ole kokeillut, ehkä miettinyt yön pitkinä tunteina, että pitäiskö. Nyt on aika tarttua niihin ajatuksiin, ja alkaa tekemään. Tai tehdä jotain samaa, mutta eri tavalla. Jos aina teemme niin kuin ennenkin, on tulos aina sama. Ja siinäkään ei ole mitään väärää, saa tehdä niinkin.

Personal Trainerina työni ovat toistaiseksi jatkuneet suht normaalisti, lukuun ottamatta paria yritysvalmennusta, jotka ovat sattuneista syistä tauolla. Olen antanut asiakkailleni vaihtoehtoja paikoista, missä treenataan. Ulkona, normaalisti auki olevalla salilla (paljon desinfiointia ja käsienpesua), heidän kotonaan tai etälive-valmennuksena Facetimen kautta. Näitä jokaista teen tällä hetkellä, isoin osa asiakkaistani treenaa kanssani ulkona, paria valmennan heidän kotonaan ja paria omassa olohuoneessani Facetimen välityksellä. Kiitos tietotekniikka, että olet olemassa, vaikka en olekaan mikään kaikista etevin tietokoneiden kanssa. Olenkin kiitollinen asiakkailleni. He ovat olleet myös luovia, ja tulleet vähän vetisellä tai lumisella säällä treenaamaan, eivätkä jättäneet kalenteriani tyhjäksi. Olen monesti sanonut heille KIITOS.

On paljon asioita, joita on mahdollista tehdä, ja paljon, joita ei voi tehdä. Pyydä apua, ota apua vastaan ja anna apua, kun sitä tarvitaan.

Perustin joulukuussa 2019 uuden yrityksen aputoiminimen, Tmi Marri Bag. Yritys, joka ei millään tavalla liity ihmisten valmentamiseen fyysisesti tai psyykkisesti. Suunnittelen ja valmistutan kierrätysmateriaaleista narureppuja Pirkanmaalla. Aloitin reppujen tekemisen, koska totesin, ettei tällaisiä ole myynnissä missään, niin tehdään sitten itse. Verkkokauppasivut aukaisin 24.4.2020 ja olen todella ylpeä itsestäni, että lähdin tekemään näitä reppuja – jotain täysin uutta. Käy kurkkaamassa: www.marribag.com

Tulkoon mitä vaan, niin jollain opilla tästä selvitään yhdessä!

Kirjoittaja on Personal Trainer ja ProSoolon jäsen Marianne Hartio.