logo

Huippu-urheilu ja yksityisyrittäminen, mahdoton yhtälö? Julkaistu 5.4.2019

Marianne “Marri” Hartio on tamperelainen Personal Trainer -yrittäjä ja voimanoston MM-tasolla kilpaileva huippu-urheilija. Marri tiesi mikä hänestä tulee isona jo hyvin varhaisella iällä.

– Tiesin jo 7-vuotiaana, että haluan liikuttaa ihmisiä työkseni, Marianne toteaa.

Nuori, määrätietoinen Marri halusi pienestä pitäen auttaa ihmisiä ottamaan enemmän irti omasta kehostaan. Personal Trainerina hän pääsee toteuttamaan unelmaansa.

– Valmennan ihmisiä työkseni ja pyrin auttamaan heitä saavuttamaan paremman elämänlaadun sekä tasapainoisemman arjen. Sitä on Personal Trainerin työ, Marianne kertoo.

Yrittäjyys vaatii paljon, mutta se antaa vielä enemmän. Marrille suurin motivaatio on se, että oma työ ei tunnu työltä.

– Rakastan tätä yli kaiken. Nautin työstäni ja asiakkaiden hyvästä olosta, Marianne toteaa.

Tie yksityisyrittäjäksi

Marri haki 17-vuotiaana Varalan urheiluopistoon liikuntaneuvojan koulutukseen, mutta eka kerta tyssäsi palloilutaitoihin. Epäonni osoittautui kuitenkin onnenpotkuksi.

– Luojan kiitos, en päässyt ekalla kerralla sisään. Olisin ollut aivan liian rookie. Ei noin nuori ihminen vielä tiedä mitä haluaa oikeasti tehdä ja mitkä ovat omat arvot, Marianne toteaa.

Seuraava kesänä pallo sai kyytiä treeneissä ja Marri pääsi opiskelemaan Varalaan toisella yrittämällä. Liikuntaneuvojan tutkinnon lisäksi Marri suoritti FISAF Personal Trainer -koulutuksen ja vuonna 2013 hän aloitti Personal Trainerin työt Elixialla.

Ystävänpäivänä 2017 Marrista tuli yrittäjä.

– Lopulta halusin päästä liikuttamaan isompaa määrää ihmisiä enkä vain yhden ketjun asiakkaita, Marri sanoo.

Marrille kynnyksen ylittäminen ei tuntunut mitenkään erityisen vaikealta. Hänen isänsä on ollut yrittäjä jo 25 vuoden ajan, joten yrittäjän arki ei tuntunut vieraalta.

Marri kiittelee onneaan, että ei lähtenyt yrittäjäksi suoraan koulun penkiltä. Nollakokemuksella ja ilman olemassa olevaa asiakaskuntaa, tie olisi ollut paljon kivisempi.

– Ehdin rakentaa hyviä kestäviä asiakkuuksia Elixialla ja sain itsevarmuutta tekemiseen”, Marri kertoo.

Marrin ei ole vielä tarvinnut huudella isommin asiakkaiden perään. Paras markkinointikanava on ollut puskaradio.

– Käyntikorttia ei löydy taskusta vaan Personal Trainer -yrittäjä on itse oma käyntikorttinsa. Se, minkä vaikutuksen annat ammattitaidollasi ja ulkoisella olemuksellasi, jää asiakkaalle mieleen, Marri toteaa.

Kaikki irti kehosta ja pääkopasta

Huippu-urheilun ja yrittäjyyden yhteensovittaminen on Marrin mukaan mahdoton yhtälö. Kummassakin lajissa pitää antaa kaikkensa, jotta pärjää.

– Sekä huippu-urheilussa että yrittäjyydessä pitää saada kaikki irti omasta kehosta ja pääkopasta. Ja samalla pitää myös muistaa levon merkitys kummassakin lajissa. Välillä tasapainon hakeminen on hieman haastavaa, Marri toteaa.

Yrittäjän onnistumisia ei palkita ja muisteta samoin kuin esimerkiksi palkkatyössä. Esimieheltä ei tule kiitosta viikkopalavereissa vaan itselle pitää pystyä sanomaan, että nyt menee hyvin.

– Suurin onnistuminen on, kun kuulen asiakkaalta, että hän tuntee itsensä terveeksi ja voi hyvin, Marri toteaa.

Ei auta kuin yrittää

Marrin neuvo aloitteleville yrittäjille on yksinkertainen.

– Ei auta kuin yrittää. Mitenkään muuten et voi tietää, onko mitään järkeä lähteä yrittäjäksi. Pitää toki uskoa omaan tekemiseen ja osaamiseen. Ja pitää nähdä vaivaa asioiden eteen, Marri sanoo.

Matkaa ei myöskään tarvitse aloittaa yksin. Jokainen huippu-urheilija tarvitsee valmentajan, kenellä on ammattitaitoa. ProSoolo-palvelu tarjoaa henkilökohtaista valmennusta ja tukea sekä aloitteleville että kokeneemmille yrittäjille.

– Parasta ProSoolossa on ehdottomasti apua ja tuki erilaisissa sopimusasioissa. Sieltä löytyy valmiita sopimuspohjia ja tarvittaessa voin kysyä apua suoraan ammattilaiselta. Se on vähän kuin mun oma Personal Trainer, jolta saan neuvoja yritystoiminnan pyörittämiseen ja yksityisyrittäjän arkeen, Marri toteaa.

Kuvissa Marianne Hartio. Kiitos Powerhouse Gymille ja Villa Wiville kuvauspaikoista.

Kysy lisää ProSoolosta ja ota palvelu käyttöösi

Miksi ProSoolo?

Intohimona yrittäjyys – yrittäjätarinoita

Yrittäjänä voin tehdä asioita, joihin itse uskon
Muutin rakkaan harrastukseni työksi
Rakastan tätä yli kaiken. Nautin työstäni ja asiakkaiden hyvästä olosta
Kun lähetät lomakkeen, olemme sinuun yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse, jotta voimme kysyä henkilötunnustasi ja saada vakuutusetusi voimaan.
Lähettämällä hyväksyt yksityisyydensuojaselosteemme