logo

Yrittämistä on monenlaista Julkaistu 5.4.2019

Ensimmäiset työt tulivat muovipusseissa vuodenvaihteen jälkeen. Olin opiskelijana palkkatöissä eri pituisia aikoja pankeissa ja kaupoissa, mutta niiden ohella tein toiminimellä veroilmoituksia. Kimmokkeen antoi isäni, joka taiteilijana ja isännöitsijänä oli kyllä varsin aikaansaava, mutta innostus ei riittänyt kirjanpitoon ja verotukseen syventymiseen. Eikä ole tarkoituksenmukaistaan, että yrittäjä, joka hänkin oli, tekisi kaiken itse. Siksi hän keräsi niin omat kuin pienen taloyhtiön materiaalit erillisiin laatikoihin ja siirsi ne lajittelematta minulle. Tämä kyllä kehittyi hiukan järjestelmällisemmäksi aineistonhallinnaksi.

Vähitellen tuli muitakin asiakkaita, niin freelancereita, osakeyhtiöitä, toiminimiä ja kommandiittiyhtiöitä. Kaikki suosituksina tuttavilta ja kavereilta. Sain valtavasti oppia hyviltä tilintarkastajilta ja muilta yrittäjiltä. Toisessa reunassa työelämääni oli kuitenkin vakinaistetut palkkatyöt, ulkomaankomennus ja alanvaihto. Kun kaikki alkoi tuntua liialta, oli aika vähentää näitä lähinnä kausiluontoisia yrittäjän töitä. Toisaalta luonnollinen poistumakin vähensi asiakkuuksia, eikä uusia tarvinnut ottaa.

Tärkein oppi kuitenkin on yhdessä tekemisen arvo. Toiminimen puitteissa on rajoitettu vain omaan tekemiseen. Siksi on ollut tärkeää löytää sopivat kumppanit tekemään nettisivuja, mainontaa tai valokuvaamaan. Yhteisössä tekeminen on kasvanut merkittäväksi tavaksi löytää vertaistukea.

Tästä syystä menin pari vuotta sitten mukaan ystävieni perustamaan luovien alojen osuuskuntaan sen perustamisvaihetta helpottamaan. Yhdessä tekemisen kulttuuri rakentuu yhteisten projektien ympärille. Osallistuminen projekteihin ja omat asiakkuudet hakeutuvat urilleen oman osaamisen ja sitoutumisen perusteella. Mahdollisuus olla mukana on omista ajallisista resursseista kiinni. Osa osuuskunnan jäsenistä on palkkatöissä muualla, joillekin se on pääasiallinen toimeentulo.

Yrittämistä on monenlaista. Kim Väisänen on kirjoittanut hiukan provokatiivisen, mutta oivaltavan kirjan Väärää Yrittämistä. Hän jakaa yrittäjät neljään ryhmään, joista osa tekee töitä varsin vapaamuotoisesti, toisille yrittäminen on täysipäiväinen intohimo ja pakko. Menestys tulee omistautumisesta, uteliaisuudesta ja kovasta työstä. Kirjan alaotsikko onkin: kun teet kotiläksysi, rahantuloa ei voi estää.

Tunnistan oman urani monesta kirjan yrittäjätyypistä. Se on nivoutunut useasta kohdasta yhteen palkkatyön kanssa ja välillä se on ollut tila toteuttaa juuri omia ajatuksia ja unelmia. Yrittäjyys antaa mahdollisuuksia ja joustavuutta elämään.

Moni näistä asioista jää ulkopuolisilta täysin näkemättä, kun yritystoiminta laitetaan yhteen muottiin. Mielikuvat ovat usein varsin negatiivisia. Oman työnsä, osaamisensa ja tuotteidensa tarjoaminen on huikea tunne. Siinä on onnistumista, omistajuutta ja ylpeyttä, kuin myös vastuuta ja uudistumista.

Mitä toiminimelleni tapahtui? Vuonna 2011 olin jäänyt pois yhteiskunnallisen vaikuttamisen palkkatöistä ja perustin osakeyhtiöni Kerroin Oy:n. Sen puitteissa keskityin kasvaneeseen osaamiseeni vaikuttavan viestinnän, arvostavan johtamisen ja coachaamisen alueelle. Loput veroilmoitusasiakkaat siirtyivät osakeyhtiön asiakkaiksi. Hain uusia asiakkuuksia viestintäkonsulttina ja coachina. Tekeminen vahvisti osaamista itsenäisenä yrittäjänä. Nykyisin Kerroin Oy on aloittavien yrittäjien coach ja kasvavien yritysten sparraaja strategian, viestinnän ja rahoituksen alueella. Kuten työurani on myös yritystoimintani kehittynyt vuosien varrella, joskus suunnitelmallisemmin, joskus hyvien sattumien ansioista. Aina se on kuitenkin antanut liikkumavaraa tehdä haluamiani asioita.

Kuva: Mikko Mäntykenttä

Kysy lisää ProSoolosta ja ota palvelu käyttöösi

Miksi ProSoolo?

Intohimona yrittäjyys – yrittäjätarinoita

Yrittäjänä voin tehdä asioita, joihin itse uskon
Muutin rakkaan harrastukseni työksi
Rakastan tätä yli kaiken. Nautin työstäni ja asiakkaiden hyvästä olosta
Kun lähetät lomakkeen, olemme sinuun yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse, jotta voimme kysyä henkilötunnustasi ja saada vakuutusetusi voimaan.
Lähettämällä hyväksyt yksityisyydensuojaselosteemme